IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатският долар вече не е основна резервна валута на Руската централна банка

Евровите резерви на централната банка възлизат на 47,5% от всички инвестиции към началото на тази година

16:58 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатският долар вече не е основна резервна валута на Руската централна банка

Щатският долар загуби своя статут на основна резерва валута на Руската централна банка, предава вестник Ведомости. Евровите резерви на централната банка възлизат на 47,5% от всички инвестиции към началото на тази година. По този начин за първи път техният дял става по-голям от този на инвестициите в доларови активи, които възлизат на 41,5%.

Това става ясно от годишния доклад на Руската централна банка. Той разкрива още, че преди една година ситуацията е била коренно различна: тогава 47% от инвестициите на централната банка са били вложени в доларови активи, 42% - в еврови.

До октомври 2008 г. активите, деноминирани в щатски долари, увеличават дела си до 49% от всички активи. Със задълбочаването на финансовата криза техният дял започва да намалява за сметка на евровите активи. Останалите инвестиции са вложени в активи, деноминирани в британски лири, японски йени и швейцарски франкове.

Валутните резерви на Руската централна банка намаляват с над 56 млрд. долара за една година. Основна причина за това стават валутните интервенции в края на година, когато централната банка бе принудена да изкупува рубли, за да смекчи ефекта от бягството на местните икономически агенти към чужди валути.

Голяма част от руските компании, банки и домакинства започват да изкупуват огромни количества чужда валута в края на 2008 г. В резултат на това щатският долар поскъпва с 16%, а еврото с 13,5% спрямо руската рубла през последното тримесечие на миналата година. Търсенето на щатски долари е било толкова голямо, че Руската централна банка е била принудена да похарчи голяма част от своите доларови активи.

Инвестициите на централната банка в чуждестранни държавни ценни книжа се увеличават значително. Около една трета от международните резерви на Русия са базирани на дългосрочни американски ценни книжа.

Миналата година Русия се превърна в един от най-големите кредитори на щатското правителство след Китай и Япония. Инвестициите в щатски дългови облигации се увеличават близо 4 пъти до 116 млрд. долара в края на миналата година.

Промяната в структурата на валутните резерви на Руската централна банка не оказа влияние върху структурата на кошницата евро/долар, към която е фиксиран курса на руската валута. Тя продължава да бъде 0,55% в полза на щатския долар и 0,45% в полза на еврото.

В началото на годината Руската и Китайската централни банки настояваха да се отнеме статута на щатския долар като основно разменно средство в света. По-рано днес стана ясно, че Бразилия и Китай ще обсъдят възможността да търгуват помежду си чрез своите местни валути, вместо да използват щатския долар както досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още