IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия и Китай се канят да търгуват без долари

Двете страни обсъждат възможността да използват като разменно средство китайския юан и бразилския реал вместо това

14:46 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия и Китай се канят да търгуват без долари

Бразилия и Китай обсъждат възможността да изоставят щатския долар като разменно средство и да използват китайския юан и бразилския реал вместо това. Говорителят на финансовото министерство на Бразилия е отказал да коментира новината пред Bloomberg.

Президентът на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва и неговият китайски колега Ху Дзинтао обсъдиха възможността двете страни да търгуват помежду си чрез своите местни валути. По време на тридневната визита на бразилския президент в Китай са били подписани 13 споразумения.

Китай, който е третата по големина икономика в света, се превърна в основен търговски партньор на Бразилия, след като икономическата криза оказа натиск върху вноса на по-скъпите американски стоки.

Китай се опитва да промотира своята валута като средство за размяна в търговията, за да предпази експортно-ориентираната си икономика от валутните рискове и да ограничи транзакционните разходи. През декември миналата година страната направи голяма крачка в тази посока като подписа суап споразумение с Аржентина, Индонезия, Южна Корея, Хонконг, Малайзия и Беларус.

През март гуверньорът на Китайската народна банка настоя да се отнеме статутът на щатския долар на резервна валута на водещите централни банки, но западните държави пренебрегнаха предложението му.

Китайският юан, както и бразилският реал все още не са конвертируеми валути, т.е. не могат свободно да се обменят срещу други валути или злато. Това може да затрудни реализацията на този план.

Бразилия и Аржентина, които са двете най-големи икономики в Южна Америка, изоставиха долара и се споразумяха през септември миналата година да търгуват чрез местните си валути. Данните на Бразилската централна банка и Министерството на търговията обаче показват, че по-голямата част от търговския поток все още се реализира с помощта на щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още