IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съставният индекс на бизнес активността в еврозоната на осеммесечен връх

Ръстът на индексите на бизнес активността в производствения сектор и услугите загатва за по-слаб икономически спад през второто тримесечие

14:00 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Съставният индекс на бизнес активността в еврозоната на осеммесечен връх

Индексите на икономическата активност в производствения сектор и сектора на услугите в еврозоната се повишиха по-силно от очакванията през май. Това загатва, че рецесията в 16-те страни, въвели еврото, може да отслабне през второто тримесечие на годината.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор достигна най-високата си стойност за последните седем месеца през май. Данните на изследователския институт Markit се оказаха много по-добри от пазарните очаквания. Те показаха, че показателят се е увеличил до 40,5 пункта в сравнение с 36,8 пункта през април.

В същото време индексът на бизнес активността в сектора на услугите също се повиши по-силно от консенсусните прогнози. Индексът се покачи за трети пореден месец и достигна 44,7 пункта през май спрямо 43,8 пункта през април. Това е най-високата му стойност от октомври миналата година, когато икономическите условия в еврозоната силно се влошиха.

Изненадващо силен ръст отбелязаха индексите на бизнес активността в двете най-големи европейски икономики – Германия и Франция. В резултат на едновременното увеличение на двата показателя съставният индекс на бизнес активността достигна най-високата си стойност за последните осем месеца. Той се увеличава до 43,9 пункта през май в сравнение с 41,1 пункта през април.

Данните сочат, че брутният вътрешен продукт на еврозоната намалява с 0,5% на тримесечна база през първите два месеца на второто тримесечие, според експертите на изследователския институт Markit. В края на миналата седмица стана ясно, че икономиката на еврозоната е отчела спад за четвърто поредно тримесечие. БВП намалява с рекордните 2,5% на тримесечна база за периода януари – март.

И двата индекса остават под ключовото ниво от 50 пункта въпреки значителното повишение през май. Това е разделителната граница между нарастването и свиването на икономическата активност. Освен това нивото на заетост в двата сектора продължава да бъде много ниско.

Едно евро се разменя срещу 1,3782 щатски долара към 13:45 ч. българско време. В рамките на деня единната валута поскъпва с 0,03% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още