IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският паунд поскъпна рязко заради борсовия оптимизъм

Валутата на Великобритания достигна най-високата си стойност спрямо долара от началото на годината днес

14:44 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британският паунд поскъпна рязко заради борсовия оптимизъм

Британската лира регистрира значително поскъпване днес, повишавайки стойността си с над 1 на сто спрямо вчера. В резултат на това тя проби нивото си от началото на 2009 година и се движи с повишение от над 6 на сто от 1 януари досега, преминавайки над 1,55 лири за долар.

Повод за поскъпването на стерлинга даде посоката на търговия на фондовите борси, които днес се повишават заради добрите новини за сектора на недвижимите имоти в САЩ от вчера. Оптимистичните настроения получиха нова сила след новината, че трите американски банкови гиганта – Goldman Sachs, JPMorgan и Morgan Stanley, ще се опитат скоро да върнат получените от американското правителство кредити.

„Стерлингът получи подкрепа като следствие от подновения пазарен оптимизъм, който идва заради нов възход на фондовите борси“, смята Йън Станард от BNP Paribas, цитиран от Market Watch. Специалистът посочва, че макар добрите новини да не идват от британски банки, те оказват силно влияние върху настроенията в страната, тъй като голяма част от нейната икономика се движи именно от сегмента на финансовите услуги.

Днес на Острова стана ясно, че инфлацията се е понижила и през април, като на годишна база е достигнала най-ниското си ниво от януари 2008 година досега – 2,3 на сто. Месец по-рано статистиката отчете ръст на потребителските цени от 2,9 на сто.

Освен срещу долара, паундът поскъпна спрямо еврото. Към 14:30 часа двете валути се разменят по курс 0,8807 EUR/GBP, след като по-рано днес курсът беше 0,8834 EUR/GBP.

Към 14:30 часа една лира струва 1,5467 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още