IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания продължава да се забавя

Индексът на потребителските цени отчете най-слабия си годишен ръст за последната година от 2,3% през април

12:55 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания продължава да се забавя

Годишната инфлация във Великобритания се забави до 2,3% през април, в сравнение с 2,9% през март, след като рецесията принуди потребителите в страната да ограничават разходите си. На месечна база потребителските цени се увеличиха с 0,2%, спрямо месечен ръст от 0,4% през март.

По този начин индексът на потребителските цени отчете най-слабия си годишен ръст за последната година и се приближи до заложеното от Английската централна банка таргет ниво за инфлацията от 2%.

Данните на националното статистическо бюро не съвпаднаха с пазарните очаквания за месечно увеличение на цените с 0,4% и годишен ръст от 2,4%. За забавянето на инфлацията най-много допринася поевтиняването на електричеството, бензина и хранителните продукти.

Другият измерител на инфлацията – индексът на цените на дребно, отчете най-силния си месечен спад от началото на изчислението му през 1948 г. досега. Показателят се понижи с 1,2% на годишна база през април, а в рамките на месеца отчете ръст от 0,1%.

Понижението на цените на дребно се оказа по-голямо от пазарните очаквания. През март индексът отчете първия си спад на годишна база за последните близо 50 години в размер на 0,4 на сто.

За засилването на дефлацията при цените на дребно, освен гореизброените фактори допринасят и по-малките разходи по ипотечните кредити и жилищните застраховки.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на цените на най-волатилните елементи на потребителската кошница, в това число хранителните продукти и горивата, забави годишния си темп на нарастване до 1,5% през март. През предишния месец показателят се повиши с 1,7% на годишна база.

В рамките на деня британската валута поскъпва с 0,75% спрямо щатския долар до 1,5456 долара за един паунд към 12:40 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още