IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната се стабилизира

Годишната инфлация остава на ниво от 0,6%, а на месечна база индексът на потребителските цени възлиза на 0,4%

13:26 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната се стабилизира

Темпът на нарастване на цените в еврозоната се стабилизира през април, показаха данните на европейската статистическа служба. Рекордното свиване на брутния вътрешен продукт, в комбинация със стабилния ръст на потребителските цени в 16-те страни, въвели еврото, ще засили очакванията за по-агресивни мерки за насърчаване на икономиката от страна на Европейската централна банка.

Годишната инфлация остава на ниво от 0,6 на сто, а на месечна база индексът на потребителските цени се задържа при 0,4 на сто. За сравнение, преди една година инфлацията е възлизала на 3,3% на годишна база.

Предварителните данни на Евростат съвпаднаха с пазарните прогнози. Годишната дефлация е най-висока в Ирландия и Португалия, и възлиза съответно на 0,7% и 0,6%.

Основните източници на дефлация са транспортните и телекомуникационните услуги, които поевтиняват значително през последната година. Междувременно алкохолните напитки, тютюневите изделия, хотелите и ресторантите поскъпват през последните 12 месеца.

В сравнение с предишния месец най-силно поевтиняват комуналните услуги и хранителните продукти, докато облеклото и транспортните услуги поскъпват.

По време на последната си среща на 7 май, ръководството на Европейската централна банка съкрати основната лихва до 1%, в стремежа си да ограничи последиците от икономическата криза.

Централна банка ще започне да изкупува и обезпечени, деноминирани в евро облигации, на стойност 60 млрд. евро, за да увеличи паричната маса в обращение.

Последните данни от днес показаха, че най-големите икономики в еврозоната са пострадали силно през първото тримесечие на годината. В Германия и Италия брутният вътрешен продукт се свива за четвърто поредно тримесечие, при това с рекорден темп.

Същевременно френската икономика на свой ред изпада в рецесия, а заетостта отчита сериозен спад през първото тримесечие на годината. Рецесията в Испания доведе до най-силния икономически спад за последните пет десетилетия през първото тримесечие на тази година.

Лошите макроикономически данни станаха причина за рязкото поевтиняване на еврото спрямо други основни валути. Към 13:25 ч. българско време дневната загуба на еврото спрямо щатския долар надхвърли 0,7% до 1,3537 долара за евро. Спрямо японската йена еврото губи 1,7% до 128,43 йени за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още