IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на еврозоната с рекорден спад през първото тримесечие

Икономиката на 16-те страни, въвели еврото, се е свила с 2,5% на тримесечна и 4,6% на годишна база

12:47 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на еврозоната с рекорден спад през първото тримесечие

След серията лоши данни за най-големите икономики в Европа, брутният вътрешен продукт на еврозоната също отчете рекорден спад през първото тримесечие, който се оказа по-силен от пазарните очаквания.

Икономиката на 16-те страни от еврозоната се е свила с 2,5% на тримесечна база, което е четвъртият пореден тримесечен спад. Това е най-силното понижение на БВП в рамките на последните 13 години, откакто Евростат изчислява стойността му.

В сравнение със същото тримесечие на 2008 г. икономическият спад се засилва до 4,6 на сто, което също е рекорден спад. Предварителните данни на европейската статистическа служба се оказаха по-лоши от пазарните прогнози за свиване на икономиката с 2% на тримесечна и 4,1% на годишна база.

Икономическият спад в еврозоната започна през второто тримесечие на 2008 г., когато съвкупният брутен вътрешен продукт на страните, въвели еврото, се понижи с 0,1% на тримесечна база.

През следващото тримесечие БВП се понижи с 0,3% и по този начин еврозоната официално навлезе в рецесия. Рецесията се засили през последното тримесечие на 2008 г. , когато икономиката се сви с още 1,5% на тримесечна база.

Нарастването на безработицата, свиването на износа и ограничаването на разходите от страна на местните компании загатваха за значителното влошаване на икономическите условия.

По-рано през деня стана ясно, че немската и италианската икономика се свиват за четвърто поредно тримесечие, а френската икономика на свой ред е изпаднала в рецесия. Испанската икономика отчете най-силния си икономическия спад за последните 50 години.

Половин час след публикуването на данните европейската валута се обезцени с 0,1% спрямо щатския долар. По този начин от началото на деня еврото губи над 0,6% от стойността си спрямо долара.

Към 12:35 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при 1,3563, в сравнение с курс от 1,3638 в началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още