IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден спад и на италианската икономика

Брутният вътрешен продукт на страната се свива с 2,4% в сравнение с последното тримесечие на миналата година и с 5,9% на годишна база

12:15 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден спад и на италианската икономика

Брутният вътрешен продукт на Италия се сви за четвърто поредно тримесечие и регистрира рекордно силен спад през първите три месеца на годината.

Икономическата криза в страната продължава да се задълбочава, след като потребителите и бизнеса бяха принудени да ограничат значително своите разходи, безработицата се повиши, а индустриалното производство отчете рекорден месечен спад през март.

Икономиката на страната се свива с 2,4% в сравнение с последното тримесечие на миналата година, което представлява най-силният тримесечен спад от началото на изчислението на показателя през 1980 г.

Данните на италианската статистическа служба се оказаха по-лоши от пазарните прогнози за спад на брутния вътрешен продукт с 2,3% в рамките на разглежданото тримесечие.

През второто, третото и четвъртото тримесечие на 2008 г. икономиката на страната се сви съответно с 0,4%, 0,6% и 2,1%. Италия е един от основните търговски партньори на България.

В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. брутният вътрешен продукт отчита спад от 5,9 на сто. Добавената стойност се понижава и в трите сектора на икономиката – селскостопански, индустриален и третичен.

По-рано днес стана ясно, че немската икономика също се свива за четвърто поредно тримесечие, което е прецедент, а френската икономика е изпаднала в рецесия. В резултат на това единната валута поевтинява с повече от половин процент спрямо щатския долар от началото на деня. Испанската икономика отчете най-силния си спад за последните пет десетилетия.

Към 12:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3566 спрямо курс от 1,3630 три часа по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още