IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващо силен ръст на молбите за помощи при безработица в САЩ

Броят на американците, които получават трайно помощи за безработица, регистрира нова рекордно висока стойност от 6,56 млн. души

16:06 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващо силен ръст на молбите за помощи при безработица в САЩ

След като преди една седмица молбите за помощи за безработица в САЩ регистрираха най-ниското си ниво за последните три месеца, съкращенията в автомобилния сектор предизвикаха силно увеличение на показателя.

Новите молби за обезщетения при безработица се увеличават с 32 хил. до 637 хил. за седмицата, приключила на 9 май. Това е най-високата стойност на показателя от средата на април досега, което се обуславя отчасти с фалита на автомобилната компания Chrysler.

Съобразените със сезонните колебания данни на Министерството на труда се оказаха по-лоши от предварителните прогнози за увеличение със 7 хил. спрямо първоначално обявената за седмицата до 2 май стойност от 601 хил. По този начин в рамките на седмицата, приключила на 2 май, молбите за помощи се понижават с 30 хил., вместо първоначално обявения спад от 34 хил.

Четириседмичната средна стойност на молбите за помощи, която е по-надежден показател за тенденциите в пазара на труда, защото елиминира случайните колебания, се повиши с 6 хил. до 630 500.

Броят на лицата, които получават трайно помощи за безработица, отново подобри рекорда си. Той се увеличи с 202 хил. и достигна 6,56 млн. души за седмицата, приключила на 2 май.

Данните не оказаха силно влияние върху валутната търговия и към 16:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3554 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още