IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите индикатори за Великобритания със 17-ти пореден месечен спад

Низходящият тренд на индекса, който започна след пика през юни 2007 г., показва, че не може да се очаква възстановяване в краткосрочен план

15:09 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Водещите индикатори за Великобритания със 17-ти пореден месечен спад

Индексът на водещите индикатори за Великобритания се понижи за 17-ти пореден месец, съобщават от Конферентния борд – бизнес организацията с идеална цел, която изготвя статистиката. Низходящият тренд в стойността на индикатора, който започна след пика през юни 2007 г., показва, че не може да се говори за възстановяване на британската икономика в краткосрочен план.

Индексът на водещите индикатори се понижава с 0,5% на месечна база и достига 91,6 пункта през март. Основната причина за спада се крие в свиването на обема на поръчките и цените на акциите, които изцяло заличават положителния принос от намаляването на разликата между доходността по различните видове финансови инструменти.

През февруари индексът на водещите индикатори отчете месечен спад от 0,6 на сто, а през януари – от 0,5 на сто.

Индексът на водещите индикатори за Великобритания комбинира седем важни икономически показателя, всеки от които е доказал своята надеждност за прогнозиране на икономиката в краткосрочен план. Обединяването на тези седем показателя позволява да се изчисти т. нар. „шум“ и да различат по-добре протичащите в икономиката процеси.

Седемте компонента на индекса са обем на поръчките, очакванията за обема на производството, потребителско доверие, представителният борсов индекс FTSE All Share, спредът между доходността на различните облигации и съкровищни бонове, производителност на икономиката и брутен оперативен излишък на компаниите.

След като започва да се изчислява през 1970 г., индексът на водещите индикатори успешно сигнализира за повратните точки в бизнес цикъла на английската икономика.

От публикацията на интернет страницата на Конферентния борд става ясно, че индексът на водещите индикатори за еврозоната показва по-добри шансове за скорошно възстановяване.

Междувременно индексът на съвпадащите индикатори, който оценява текущата икономическа активност във Великобритания, остава непроменен през март на ниво от 103,6 пункта. Показателят се понижи с по 0,3% през януари и февруари.

Британската валута поевтинява с близо 0,3% днес спрямо щатския долар и към 15:00 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,5105 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още