IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в САЩ се понижиха за втори пореден месец

Стойността на продажбите на щатските вериги за търговия на дребно се понижи с 0,4% на месечна и 10,1% на годишна база през април

16:37 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в САЩ се понижиха за втори пореден месец

Продажбите на щатските вериги за търговия на дребно отчетоха спад за втори пореден месец през април, главно поради слабото потребление на потребителски електроуреди и на бензин.

Индексът, който следи стойността на продажбите на дребно, падна с 0,4% на месечна база през април. Месечният спад за март бе коригиран надолу до 1,3 на сто.

Това е осмото понижение на показателя в рамките на последните десет месеца, показват данните на статистическото бюро в САЩ. Пазарните очаквания бяха за задържане на стойността му на нивото от предишния месец.

На годишна база търговията на дребно отчита спад от 10,1%, а коригираната със сезонните колебания стойност на продажбите се понижава до 337,7 млрд. долара.

Продажбите на бензин намаляват с 2,3% през април, а тези на електронни стоки намаляват с 2,8 на сто.

Същевременно продажбите на дребно без търговията с автомобили и резервни части регистрира спад от 0,5% на месечна и 7,7% на годишна база, за да достигнат 283 млрд. долара. Пазарните очаквания бяха за ръст от 0,1% на месечна база, след като индексът се сви с 1,2 на сто през март.

Щатският долар отстъпи леко спрямо еврото след изненадващия спад на продажбите на дребно, но малко след това успя да навакса цялата загуба. Към 16:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3597 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още