IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ: Английската икономика е изправена пред бавно възстановяване

Брутният вътрешен продукт на страната ще намалее през тази година, преди икономиката да започне да се възстановява плавно през 2010 г.

15:23 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ: Английската икономика е изправена пред бавно възстановяване

Английската икономика е изправена пред бавно и продължително възстановяване, а инфлацията ще остане под целеното ниво през следващите три години. Това заяви гуверньорът на Английската централна банка Мервин Кинг по време на редовната тримесечна пресконференция на ръководството на институцията, състояла се в Лондон.

Брутният вътрешен продукт на страната ще намалее през тази година, преди икономиката да започне да се възстановява плавно през следващата.

Годишната инфлация ще се забави до 0,4% до края на годината и се очаква да се засили до 1,5% през 2010 г. Според прогнозата на централната банка индексът на потребителските цени няма да достигне таргет-нивото от 2% преди 2012 г. Последните данни на британското статистическо бюро показаха, че годишната инфлация възлиза на 2,9% през март.

От днешното изказване на Мервин Кинг стана ясно още, че основната лихва ще остане на сегашното си рекордно ниско ниво от 0,5% „за известно време“ и е възможно допълнително разхлабване на паричната политика.

По време на срещата си на 7 май ръководство на АЦБ взе решение да увеличи стойността на програмата за изкупуване на държавни и корпоративни облигации с 50 млрд. паунда до общо 125 млрд. паунда.

Според централната банка кредитирането ще се възстанови по-бавно от очакваното, а поевтиняването на британската валута ще се компенсира чрез по-високи цени, а не чрез по-ниско заплащане на труда.

Прогнозните данни на Английската централна банка са поредното доказателство за това, че все още е рано да се говори за икономическо възстановяване до края на тази година.

След публикуването на тримесечния икономически доклад на Английската централна банка британската лира увеличи загубата си спрямо щатската валута до 0,84% от началото на днешната търговия. Към 15:15 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5139 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още