IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия очаква поскъпване на рублата, анализаторите гледат с насмешка

Централната банка предрича поскъпване на местната валута с 6,7 на сто тази година, специалистите чакат срив от поне 15%

10:26 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия очаква поскъпване на рублата, анализаторите гледат с насмешка

Анализатори от водещите банки, опериращи на валутните пазари, смятат, че руската рубла ще изгуби поне 15 на сто от стойността си тази година заради забавянето на икономическия растеж и ръста на инфлацията в страната.

Това твърдение се противопоставя категорично на вчерашно изказване на един от шефовете на централната банка на Русия. Алексей Уликаев, който е пръв заместник-председател на институцията, заяви, че тази година ще станем свидетели на поскъпване на рублата до поне 35 пункта спрямо валутната кошница, в която попадат еврото и долара.

Достигането на такова ниво означава, че руската валута ще поскъпне с поне 6,7 на сто спрямо вчерашните си нива от 37,3297 пункта. Причината за възхода според специалиста е ръстът в цената на петрола, който щял да подкрепи рублата тази година.

Анализаторските екипи на две от водещите банки на валутните пазари – Nomura и Barclays, както и на руската банка VTB веднага се противопоставиха на тези очаквания, определяйки ги като абсолютно нереалистични, предава Bloomberg.

„Определено съм мечи настроен спрямо рублата“, заявява Иван Чакъров от Nomura. „Абсолютно е нелогично да се очаква поскъпване на валутата при понижаващ се икономически ръст, тъй като това се отразява негативно на износа и прави вносните стоки по-атрактивни“.

Прогнозата на Чакъров е, че централната банка на Русия ще бъде принудена да позволи поевтиняване на рублата до 45 пункта спрямо съвкупната кошница.

Според вижданията на Barclays рублата ще трябва да поевтинее с поне 15 на сто спрямо настоящите си нива, а анализаторите на VTB са още по-крайни в своите прогнози, като очакват срив на валутния курс с поне 19 на сто.

Мнението на Елена Лукоянова от Barclays е, че Русия трябва да пусне рублата да поевтинее още, за да може бъде достигнато равновесно ниво, което да подпомогне растежа и търговията. Подобно е мнението и на специалистите на Citigroup и Alpha Bank, които очакват поевтиняване на рублата с 20 на сто.

Очакванията на МВФ и Световната банка са, че тази година Русия ще отбележи икономически спад от 6 на сто, с което ще се сложи край на цяло десетилетие експанзия. Официалната прогноза на руското правителство е за свиване на икономиката с 2,2 на сто, но тя вероятно ще бъде коригирана надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още