IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Излишъкът по текущата сметка на Япония се свива, йената надолу

Износът и производството на страната започват да показват известни признаци на стабилизация

09:40 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Излишъкът по текущата сметка на Япония се свива, йената надолу

Излишъкът по текущата сметка на Япония бележи спад от 48,4 на сто на годишна база, което се оказа по-малко от очакванията. Прогнозите на анализаторите бяха за намаляване на излишъка с 58,4 на сто. Причината за по-малкото свиване на излишъка са известни сигнали за стабилизиране на износа и производството на страната, коментират специалисти, цитирани от CNBC.

В момента Япония се намира в най-тежката си рецесия от годините на Втората световна война насам. Това е предизвикано от силно пониженото търсене на външните пазари, което принуждава японските производители да свиват своето производство. През последните седмици обаче международната търговия започва да се активизира отново, което може да подкрепи износителите от страната.

„Когато търсенето от чужбина достигне своето дъно, търговският баланс ще започне да се възстановява, макар и на ниско ниво. Япония ще бъде изправена пред по-малко рискове за попадане в ситуация на дефицит по текущата сметка“, смята Юнко Нишиока от RBS в Япония.

Основният проблем пред страната може да се окаже поскъпването на йената, което силно понижава атрактивността на износа на Япония. Днешните данни доведоха до известно отстъпление на японската валута, като йената понижава стойността си спрямо американския долар до 96,62 USD/JPY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още