IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството на Китай с по-малък от очаквания ръст

Поради спад в производството на електричество и свиване на износа индустриалното производство на страната забавя ръста си

08:57 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производството на Китай с по-малък от очаквания ръст

Индустриалното производство на Китай забавя ръста си през април и отбелязва по-малко от очакваното повишение. Индексът на производството се увеличава със 7,3 на сто на годишна база, след като през март статистиката отчете ръст от 8,8 на сто. Пазарните анализатори пък очакваха нарастване с 8,6 на сто.

Причината за забавянето на ръста на производството се дължи на свиването на износа и пониженото производство на електричество, съобщават от националната статистика на Китай.

Силен ръст на годишна база бележи производството на автомобили, цимент, петролни продукти и климатични инсталации, предава Bloomberg. В същото време производството на компютри, мобилни телефони, желязо и стомана се забавя.

Днес бяха публикувани и данните за продажбите на дребно в страната, които също, макар и минимално, забавят своя ръст. Индексът на продажбите на дребно нараства с 14,5 на сто през април, след като през март повишението възлезе на 14,7 на сто.

Новините от днес не намериха почти никакво отражение във валутната търговия и китайският юан се търгува почти без промяна при 6,8223 юана за един долар. На фондовия пазар в страната настроенията се определят основно от вчерашното развитие на сесията в САЩ и CSI 300 се повишава с 1 на сто до 2 815,33 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още