IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията на Острова няма да е толкова тежка като през Голямата депресия

В Националния институт за икономически и социални изследвания са оптимисти, в същото време безработицата скача отново

16:24 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията на Острова няма да е толкова тежка като през Голямата депресия

Настоящата рецесия във Великобритания няма да бъде толкова тежка, колкото е била рецесията по време на Голямата депресия от 30-те години на миналия век, показва прогноза на Националния институт за икономически и социални изследвания (NIESR) на Острова.

Според данните на института, за трите месеца до края на април, икономиката на Великобритания е отбелязала спад от 1,9 на сто. Това представяне е по-добро от свиването с 1,5 на сто, отчетено на годишна база през първите три месеца на годината.

„Подобрението означава, че спадът в производството от началото на рецесията досега не е по-бърз от този, отчетен в годините на Голямата депресия“, съобщават от NIESR. Прогнозите на института са, че за цялата 2009 година икономиката на Великобритания ще се свие с 4,3 на сто, а догодина спадът ще е 0,9 на сто.

Въпреки твърденията, че икономиката се стабилизира, днес данните за безработицата бяха отново обезпокоителни. За първите три месеца на годината нивото на безработица се е вдигнало до 7,1 на сто, след като за същия период на миналата година то беше 5,3 на сто.

В същото време хората без работа са се увеличили с 244 хил. души за периода и броят им е достигнал 2,22 млн. души. Това означава, че статистиката на Острова отчита най-голямото тримесечно увеличение на безработните от 1981 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още