IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският дефицит на САЩ се увеличи до 27,6 млрд. долара през март

В сравнение със същия месец на миналата година отрицателното търговско салдо се е свило почти наполовина

16:09 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на САЩ се увеличи до 27,6 млрд. долара през март

Дефицитът от търговията със стоки и услуги между САЩ и останалия свят се повиши с 5,5% до 27,6 млрд. долара през март в сравнение с 26,1 млрд. долара през февруари. Това е първото увеличение на отрицателното търговско салдо в рамките на последните осем месеца, съгласно данните на бюрото за икономически анализи. 

Все пак стойността на дефицита се оказа по-малка от прогнозите за повишаване на отрицателното салдо до 29,2 млрд. долара спрямо първоначално обявената стойност от 26 млрд. долара за февруари. В сравнение със същия месец на миналата година отрицателното търговско салдо се е свило почти наполовина.

Износът на стоки и услуги намалява с по-силни темпове от вноса, като тенденцията е най-отчетлива при капиталовите и потребителските стоки. Износът се понижава с 3 млрд. долара на месечна база, или 2,4%, и възлиза на 123,6 млрд. долара през март. Това е най-ниската стойност на износа от август 2006 г. досега.

Същевременно вносът на стоки и услуги намалява с 1,6 млрд. долара, или 1%, до 151,2 млрд. долара. Това е най-ниската стойност на вноса от септември 2004 г. досега.

Половин час след новината за по-слабото увеличение на търговския дефицит, щатската валута поскъпна с 0,15% спрямо еврото. Към 16:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3659 долара. От началото на деня обаче щатската валута е загубила близо 0,6% от стойността си спрямо единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.05.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още