IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британското производство и търговски дефицит - по-добри от очакваното

Промишленото производство намалява с 0,1% на месечна база, а дефицитът по търговския баланс се свива до 6,6 млрд. паунда през март

13:04 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британското производство и търговски дефицит - по-добри от очакваното

Промишленото производство във Великобритания отчете най-слабия си месечен спад за последната година, а дефицитът по търговския баланс на страната намаля по-силно от очакваното през март.

Промишленото производство намалява с 0,1% в сравнение с февруари, когато отчете месечен спад от 0,3 на сто. Това е най-слабото процентно понижение на показателя за последните 13 месеца, съгласно данните на националния статистически офис.

На годишна база индексът на промишленото производство се понижава с 12,9 на сто в сравнение с годишен спад от 13,4% през февруари. Пазарните очаквания бяха за по-голям месечен спад от 0,8% и годишен спад от 14%.

Производството намалява в 7 от общо 13 промишлени сектора. Спадът е най-осезаем при производството на машини, оборудване, метали и метални изделия.

Отделни данни на британския статистически офис показаха, че дефицитът по търговския баланс на страната се е понижил до 6,6 млрд. паунда, което е най-ниската му стойност за последните две години. Това е с близо 250 млн. паунда по-малко в сравнение с февруари. Вносът намалява с 1,4% на месечна база, докато износът се свива с 0,5%.

Пазарните очаквания бяха за два пъти по-малко свиване на търговския дефицит от първоначално обявената стойност от 7,3 млрд. паунда за февруари до 7,2 млрд. паунда през март.

Същевременно дефицитът от търговията със стоки и услуги се понижи до 2,5 млрд. паунда спрямо 2,8 млрд. паунда през февруари.

Британската валута поскъпна с повече от 0,5 процента спрямо щатския долар час и половина след публикуване на данните. Към 12:50 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,5279 долара. През последните 12 месеца британската лира е загубила повече от 22% от стойността си спрямо щатския долар.

Английската централна банка увеличи обхвата на своята програма за изкупуване на правителствени и корпоративни облигации с 50 млрд. паунда през миналата седмица до 125 млрд. паунда. Утре ще бъдат публикувани новите тримесечни прогнози на ръководството на централната банка за икономическия растеж и инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още