IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Междубанковите лихви в Европа падат в очакване на решението на ЕЦБ

Прогнозите са, че основната лихва в еврозоната ще бъде понижена, което води до спад и на лихвите, които банките си начисляват една на друга

11:45 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Междубанковите лихви в Европа падат в очакване на решението на ЕЦБ

Лихвените проценти по тримесечните междубанкови кредити в евро се понижават в очакване на решението за основната лихва в еврозоната, което днес трябва да бъде взето от Европейската централна банка (ЕЦБ), предава Ройтерс.

По данни на информационната агенция двугодишният суап-спред в долари, който се използва като широк показател за измерване на напрежението на финансовите и междубанковите пазари, се е свил до 47 базисни пункта, след като тази седмица е бил на нива от около 51 пункта.

Към момента въпросният спред е в близост до най-ниските си нива от средата 2007 г. досега, когато глобалната финансова криза започна да набира сила.

Лихвените проценти за тримесечни депозити на междубанковия пазар днес се движат в рамките на 0,85 до 1,2 на сто, след като вчера лихвата беше в граници от 0,60 до 1,21 на сто. По отношение на еврото пък се наблюдава обратната тенденция, като вчера депозити се обявяваха между 1,21 и 1,34 на сто, а днес – между 1,05 и 1,33 на сто.

Това е продиктувано от очакванията на пазарите ЕЦБ да смъкне основната лихва с четвърт пункт до рекордно ниското ниво от 1,0 на сто в днешното си заседание. Очаква се решението на монетарната институция да бъде обявено в 14:45 часа днес.

Еквивалентният лихвен процент в лири днес се движи в диапазона 1,07-1,15 на сто, като при него не се наблюдават съществени движения, макар днес да заседава и Английската централна банка. Прогнозите на анализаторите са, че институцията няма да предприеме промени в монетарната политика и лихвата ще остане 0,5 на сто.

Лихвените проценти по междубанковите депозити представляват индикативни цени, от където банките започват да изграждат процентите по кредитите, които отпускат на останалите финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още