IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Канада се сви за седми пореден месец през февруари

Брутният вътрешен продукт намалява с 0,1% на месечна база през февруари

17:37 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Канада се сви за седми пореден месец през февруари

Икономиката на Канада се сви за седми пореден месец, главно поради намаляването на активността в добивния и строителния сектор, показаха данните на канадското статистическо бюро.

Брутният вътрешен продукт на страната намалява с 0,1% на месечна база през февруари, което съвпадна с пазарните очаквания.

Добавената стойност на произведените в страната стоки и услуги намалява с 2,4% на годишна база до 1,2 трлн. канадски долара.

Не е изключено икономиката на страната да отчете най-лошото си тримесечно представяне за последните близо 50 години, след като брутният вътрешен продукт се понижи с 0,7% през януари.

Канадската централна банка очаква икономиката да се свие със 7,3% през първото тримесечие на годината.

Силното свиване на производството в добивния и строителния сектор е частично компенсирано от 19%-но увеличение в производството на моторни превозни средства, резервни части и аксесоари за тях.

Търговията на едро и дребно също намалява, докато добавената стойност във финансовия, застрахователния и публичния сектор остава непроменена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още