IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Германия се увеличи до 8,3% през април

Броят на безработните лица се увеличи за шести пореден месец, за да достигне 3,46 млн. души

12:31 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Германия се увеличи до 8,3% през април

Безработицата в Германия се увеличи за шести пореден месец през април, след като износът на страната продължи да намалява и постави местните производители в затруднено положение.

Съобразеното със сезонните колебания равнище на безработица се увеличава до 8,3% от работната сила, в сравнение с 8,1 на сто през март, съгласно данните публикувани от Бундесбанк.

Броят на безработните лица нараства с 58 хил., за да достигне 3,46 млн. души за разглеждания период. Икономистите очакваха по-силно увеличение на безработните с 65 хил. души в рамките на месеца, но и по-ниско ниво на безработицата от 8,2%.

Безработицата в Германия започна да се увеличава през ноември миналата година, след като намаляваше трайно през предишните три години.

По данни на правителството средно 50 хил. работни места на месец, или 1600 на ден, ще бъдат закрити до края на годината. Това ще намали постъпленията на държавата от данъци и осигуровки, и ще създаде още повече затруднения за бюджетния баланс, предаде Bloomberg.

Мерките на правителството все пак смекчават ефектите от кризата, защото позволяват на немските компании да задържат служителите на работа въпреки намаляването на поръчките и производството.

Съгласно последните съпоставими данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие безработицата в Германия възлиза на 7,4% към края на февруари в сравнение с 8,1% в САЩ и 8,6% във Франция.

След публикуването на данните за нарастващата безработица в Германия единната валута поевтиня до 1,3334 долара за евро спрямо курс от 1,3373 преди новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още