IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЯЦБ очаква 1,2% ръст на икономиката през 2010 г.

Централната банка коригира надолу своята прогноза за развитието на японската икономика през тази и следващата година и се въздържа от промени в паричната политика

11:09 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЯЦБ очаква 1,2% ръст на икономиката през 2010 г.

Японската централна банка (ЯЦБ) коригира надолу своята прогноза за развитието на икономиката на страната за тази и следващата година, предаде Bloomberg. Ръководството на централната банка остави основната лихва в Япония непроменена на сегашното рекордно ниско ниво от 0,1% в края на двудневното си заседание.

Председателят на Японската централна банка Масааки Ширакава, подобно на своите колеги от Федералния резерв, се въздържа от разширяване на програмата за изкупуване на корпоративен и държавен дълг.

В своя полугодишен икономически доклад ЯЦБ прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Япония ще отчете ръст от 1,2% през 2010 г., но преди това ще се свие с 3,1% през текущата фискална година, която започна на 1 април.

Институцията понижи прогнозата си от януари, когато очакваше по-голям ръст на БВП от 1,5% през следващата година и по-слаб спад от 2% за текущата година.

Драстичният спад на износа, който започна през септември миналата година, и достигна своя пик през февруари, засегна силно икономиката на страната, която се сви с 12,1% през последното тримесечие на 2008 г. Пазарните анализатори очакват подобен силен спад и през първите три месеца на 2009 г.

Ръководството на ЯЦБ смята, че потребителските цени, без цените на хранителните продукти, ще намалеят с 1,5% през текущата фискална година, която ще приключи в края на март 2010 г. През следващата година дефлацията ще се забави до 1%.

Все пак последните макроикономически данни за японската икономика показват известно подобрение – износът и индустриалното производство се увеличават през март, а индексът на бизнес активността в производствения сектор регистрира най-силното си месечно повишение през април. Същевременно доверието на японските потребители се повиши до петмесечен връх през март.

В началото на април министър-председателят на Япония Таро Асо одобри спасителен план за икономиката на рекордната стойност от 15,4 трлн. йени, или 158 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още