IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи признаци на живот за японската икономика

Индустриалното производство се повиши с 1,6% на месечна база през март, а индексът на бизнес активността в производствения сектор отчете рекорден месечен ръст през април

10:33 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първи признаци на живот за японската икономика

Индустриалното производство в Япония се повиши за първи път за последните шест месеца през март, а индексът на бизнес активността в производствения сектор отчете рекорден месечен ръст през април.

Индустриалното производство се увеличава с 1,6% в сравнение с февруари след шестте поредни месеца на драстични спадове, показват данните на японското министерство на икономиката, търговията и индустрията.

Месечното увеличение на индекса се оказа два пъти по-голямо от пазарните очаквания, и в комбинация с нарастването на индекса на бизнес активността в производствения сектор и лекото увеличение на износа засили надеждите, че най-тежкият период за икономиката е отминал.

Намаляването на запасите от непродадени стоки може да върне към живот редица компании, които бяха принудени да съкращават производството си поради рязкото свиване на международната търговия.

Мениджърите на индустриалните компании очакват, че индустриалното производство ще продължи да се увеличава и ще отчете месечен ръст от 4,3% през април и още 6,1% през май.

Индексът на бизнес активността също се повиши по-силно от очакванията и регистрира най-голямото си увеличение в рамките на един месец през април. След три поредни месеца на повишение показателят достигна 41,4 пункта през април в сравнение с 33,8 пункта през март. Това показва, че активността в сектора продължава да забавя своя спад, защото стойността на индекса остава под разделителната граница от 50 пункта.

Японската йена успя да поскъпне леко спрямо щатския долар след по-добрите от очакваното данни за индустриалното производство и активността в производствения сектор, но впоследствие отново отстъпи. Към 10:20 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 97,62 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още