IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смъкнаха лихвата в Нова Зеландия на рекордно ниско ниво от 2,5%

Очаква се лихвеният процент да остане нисък и след средата на миналата година, за да може икономиката да бъде подпомогната в борбата с рецесията

09:13 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Смъкнаха лихвата в Нова Зеландия на рекордно ниско ниво от 2,5%

Централната банка на Нова Зеландия понижи лихвения процент в страната до рекордно ниската в историята на институцията стойност от 2,5 на сто. Това се случи след решение за редукция с половин процентен пункт, взето на днешната среща на ръководителите на банката.

Решението беше очаквано от анализаторите, макар да имаше някои прогнози за по-ограничено понижение в размер на четвърт пункт.

В мотивите на централната банка, оповестени от нейния ръководител Алън Болард се казва, че се очаква лихвеният процент в страната да остане на настоящите, или дори на по-ниски нива, поне до последното тримесечие на 2010 година. Причината за това е стремежът за подпомагане на икономиката на страната в борбата й срещу рецесията.

Болард даде ясно да се разбере, че може да се очакват лихвени редукции и през следващите месеци. До момента, от юли миналата година досега, лихвата в Нова Зеландия е понижена с цели 5,75 процентни пункта в опит за стимулиране на кредитирането.

В резултат на днешното решение новозеландският долар отстъпи срещу американския си съименник до 0,5640 USD/NZD, след като по-рано двойката се търгуваше при 0,5731 USD/NZD.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още