IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи ръст на икономическото доверие в еврозоната от близо две години насам

През април индексът на икономическото доверие достига 67,4 пункта спрямо 67,2 пункта за март

13:48 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първи ръст на икономическото доверие в еврозоната от близо две години насам

Индексът, който измерва икономическото доверие в еврозоната, се повиши за първи път за последните 23 месеца, след като инфлацията се стабилизира, а фискалните стимули на правителствата увеличиха покупателната способност на домакинствата.

Стойността на индекса на икономическото доверие нарасна до 67,4 пункта, в сравнение с 67,2 пункта през март, и по този начин надхвърли очакванията на анализатори за повишение до 65,6 пункта. Това е първото увеличение на показателя от месец май 2007 г. досега, показват данните на Европейската комисия.

Индексът на икономическото доверие в еврозоната проучва мнението на потребителите и ръководители на предприятия от индустриалния сектор, сектора на услугите, строителния сектор и търговията на дребно за икономическата ситуация.

От данните, публикувани на интернет страницата на Европейската централна банка по-рано през деня, стана ясно, че паричното предлагане и кредитирането в частния сектор се забавят по-силно от очакванията през март.

Стойността на заемите за частния сектор се увеличава с 3,2% на годишна база, което е най-слабият годишен ръст от 1991 г. досега, а паричният агрегат М3 нараства с 5,8 на сто.

Еврото заздрави позициите си спрямо щатската валута и към 13:30 ч. двойката EUR/USD се котира при нива от 1,3243, което прави повишение от 0,16 процента час и половина след публикуването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още