IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед вероятно няма да се осмели да промени паричната политика

По всяка вероятност централната банка ще продължи да следва плана за изкупуване на дългосрочни облигации

10:27 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фед вероятно няма да се осмели да промени паричната политика

В края на двудневното заседание на Комитета за парична политика към Федералния резерв изглежда, че централната банка ще запази основната лихва на сегашното ниво от 0-0,25% и по всяка вероятност ще продължи да следва плана за изкупуване на дългосрочни облигации.

Комитетът за парична политика ще съобщи своето решение и ще публикува доклад за оценка на икономическата ситуация в 21:15 ч. българско време.

През декември миналата година централната банка намали лихвата до нива, близки до нула, след което през март започна да изкупува дългосрочни държавни и корпоративни облигации на стойност над 1 трлн. долара. Сега пазарите с нетърпение очакват да разберат докога основната лихва ще остане на сегашните рекордно ниски нива и дали Фед няма да увеличи сумата на изкупуваните облигации.

Бен Бернанке загатна за пореден път на 14 април, че ръководената от него централна банка ще предприеме всички необходими мерки, за да отпуши кредитния пазар и да заздрави икономиката. Това подхрани спекулациите, че институцията е готова да разшири своите мерки за стабилизиране на финансовите пазари.

Досега Комитетът за парична политика се ръководеше от Правилото на Тейлър при определянето на основния лихвен процент. Съгласно това правило основната лихва трябва да отразява разликата между реалната инфлация и таргет-нивото, както и разликата между действителната безработица и нивото на пълна заетост.

В случай че Федералният резерв продължи да се придържа към това правило, лихвеното ниво ще се запази непроменено до поне 2011 г., предаде Forbes. Но в сегашната сложна икономическа обстановка е трудно да се предвиди какво предстои през следващите месеци.

Въпреки многото неизвестни разликата между лихвения процент по тримесечните заеми LIBOR в долари и индекса на овърнайт суап лихвите се понижи до 84 базисни пункта вчера. Това е най-ниската стойност на т.н. LIBOR-OIS спред след колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември миналата година. Този показател се използва често от предишния председател на Фед Алън Грийнспан като ориентир за готовността на банките да се кредитират помежду си, която нараства с понижаване на стойността му, предаде Bloomberg.

Всички догадки за състоянието на икономиката ще отпаднат след публикуването на предварителните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие на годината, които се очакват в 15:30 ч. българско време.

Пазарните очаквания са за понижение на брутния вътрешен продукт от 4,9%, в сравнение с последното тримесечие на 2008 г., когато икономиката се сви с 6,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още