IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден ръст на продажбите на дребно във Великобритания

Балансът на продажбите на дребно се увеличи с рекордните 47 пункта и достигна първата си положителна стойност за последните 13 месеца

14:09 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден ръст на продажбите на дребно във Великобритания

Индексът на Британската конфедерация на промишлените производители (CBI), който измерва промяната в обема на продажбите на дребно на годишна база, изненадващо се повиши от -44 пункта през март до 3 пункта през април. Това е най-силният месечен скок от началото на измерването на показателя през 1983 г. досега.

Общо 44% от интервюираните търговци на дребно са заявили, че продажбите им са се увеличили в сравнение с април 2008 г., а 41% са отчели спад. Разликата между двата процента дава крайната стойност на показателя от +3 пункта през април. Това е първата положителна стойност от март 2008 г. досега и най-високата отчетена стойност от януари 2008 г.

Данните се оказаха много по-добри от пазарните очаквания за слабо повишение на индекса на продажбите на дребно до -40 пункта. По-високата стойност се обуславя до голяма степен от традиционно силното потребление по време на Великденските празници, които през тази година се паднаха през април, докато през миналата година са били през май.

Много от интервюираните участници не вярват, че подобрението ще се запази през следващите месеци и очакват ново понижение на продажбите, които започнаха да намаляват трайно след пика, отбелязан през април 2007 г.

Проучването на CBI за баланса на продажбите на дребно покрива близо 20 хил. обекта за търговия на дребно, в които е ангажирана около 40% от работната ръка в сектора. Стойността на показателя е нула, когато броят на участниците, които отчитат ръст на продажбите, е равен на броя на участниците, които отчитат спад.

След изнасянето на данните британската валута поскъпна за кратко до 1,4604 долара, но към 14:00 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при 1,4571 долара за паунд.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още