IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силният спад на песото може да принуди Мексико да побърза с кредита от МВФ

Страната договори кредитна линия за $47 млрд. преди десетина дни, свинският грип може да накара правителството да ги използва

13:07 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силният спад на песото може да принуди Мексико да побърза с кредита от МВФ

Вероятността Мексико да прибегне до усвояване на договорените преди десетина дни 47 млрд. долара като кредитна линия от Международния валутен фонд (МВФ) става все по-голяма заради разпространяването на свинския грип и силното поевтиняване на песото.

Мексиканската валута търпи най-големия си спад за последните шест месеца, показват данни на Barclays Capital, след като вчера поевтиня с 5,1 на сто. Това превърна песото в най-слабата от следените от информационната агенция Bloomberg валута за вчерашния ден.

Разпространяването на заразата, която до момента е взела 149 жертви от заболелите в Мексико, „увеличава залозите, че ще се използват средства“ от кредитната линия, показва информацията на Barclays. “Грипът увеличава риска и натиска върху валутата“, казва един от анализаторите на банката.

Заради заразата се наблюдават разпродажби както на валутните пазари, така и на фондовата борса и на пазара на облигации. Освобождаването от мексикански активи започна точно в момент, когато доверието към Мексико започна да се възстановява заради подписаното на 17 април споразумение с МВФ.

Това се наблюдаваше особено ясно при валутния курс на Мескико, като след спад от 32 на сто за шестте месеца до 9 март валутата на страната поскъпна с 12 на сто в рамките само на шест седмици. Край на възхода на песото обаче бе сложен от разкриването на първите случаи на свински грип в страната.

Към момента един долар се разменя за около 14,03 песо и въпреки тежката ситуация специалистите от Barclays смятат, че мексиканската валута ще поскъпне до 13,2 песо за долар в края на годината. Това обаче зависи много от влиянието, което свинският грип ще окаже на туризма и търговията на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още