IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските разходи в Швейцария се покачват леко през март

Индексът на швейцарската банка UBS, който измерва потребителските разходи в страната, се повиши с 0,1 пункт до 0,99 пункта през март

09:51 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските разходи в Швейцария се покачват леко през март

Индексът на швейцарската банка UBS, който измерва потребителските разходи в страната, се повиши леко през март. Стойността му обаче остава под средната дългосрочна стойност от 1,5 пункта, съгласно данните публикувани на интернет страницата на банката.

Показателят се повиши с 0,1 пункт до 0,99 пункта през март, спрямо ревизираната нагоре стойност от 0,89 пункта за февруари. Основна причина за повишението са покупките на нови автомобили, които нарастват с 0,8% на годишна база.

Същевременно тенденциите в търговията на дребно и броя на нощувките в хотели се влошават. Например индексът на продажбите на дребно пада под дългосрочната си средна стойност за първи път за последните близо три години.

Сегашното ниво на индекса на потребителските разходи показва, че потреблението се увеличава с малки темпове, но изгледите в краткосрочен план се влошават, поради нарастващата безработица, която достигна 3,3% от работната сила през март. Това е най-високото ниво за последните две години и половина. Много местни компании са принудени да съкращават служители поради свиването на износа, който е основен двигател на икономиката.

Стойността на индикатора на банката UBS се базира на 5 компонента, измерващи поведението на потребителите в Швейцария: продажби на нови автомобили, продажби на дребно, нощувки в хотели на местни жители, индекс на потребителското доверие и покупки чрез кредитни карти, издадени от UBS.

Вероятността за стабилизиране на потребителските разходи е все още твърде крехка, имайки предвид растящата безработица. От друга страна, поевтиняването на редица стоки и услуги увеличава покупателната способност на домакинствата.

След като потребителските разходи се увеличиха с 1,7% на годишна база през миналата година, банката UBS очаква слабо увеличение от 0,4% през 2009 г.

Новината не оказа съществено влияние върху валутната търговия и към 9:45 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,1561 швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още