IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ стои на прага на лихвена редукция и нови мерки за по-висока ликвидност

Още двама от членовете на Управителния съвет на институцията се обявиха в подкрепа на поредно понижение на лихвения процент в еврозоната

11:57 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ стои на прага на лихвена редукция и нови мерки за по-висока ликвидност

Вероятността за ново понижение на лихвения процент в еврозоната от страна на Европейската централна банка става все по-голяма, след като нови двама от членовете на Управителния съвет на институцията заявиха, че са готови да подкрепят такова решение.

В свои изказвания от последните дни белгиецът Ги Каден и представителят на Холандия Нут Уелинк заявиха подкрепата си за лихвена редукция. Освен това двамата банкери намекнаха, че на предстоящата среща на ЕЦБ, която ще се състои на 7 май, вероятно ще бъдат представени нови мерки за борба с рецесията.

Според Каден ЕЦБ ще понижи „умерено“ стойността на лихвения процент и ще оповести още „неконвенционални мерки“ за противодействие, става ясно от изказване на специалиста във Вашингтон през уикенда, съобщава Bloomberg.

Мнението на Уелинк пък е, че ЕЦБ обмисля „множество възможности“, включително задържането на лихвения процент без промяна за известно време след негова редукция през май.

Изказванията на двамата оставят отворен въпроса дали ЕЦБ ще последва останалите водещи централни банки по пътя към понижаване на лихвените проценти. Причината за това е, че членовете на управителните органи на институцията все още са разделени във вижданията си относно това колко агресивно трябва да се действа с лихвения процент.

Към момента основната лихва в еврозоната е 1,25 на сто, като липсата на единодушие сред шефовете на ЕЦБ доведе до минимално понижение от четвърт пункт при предишното заседание на институцията. Тогава се взе решение да се изчака до месец май, когато да бъдат предприети по-решителни действия.

Досега сред управляващите институцията има значителни разминавания, като германецът Аксел Вебер настоява, че лихвата не бива да пада под 1 на сто, докато представителите на Гърция и Кипър подкрепят по-радикални понижения в борбата с икономическата криза.

Ключовата фигура в ЕЦБ обаче – президентът Жан-Клод Трише, все още не е показал категорично какво да очакваме. След като намекна за предстояща редукция от четвърт пункт при предишното заседание, засега той не е дал други сигнали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още