IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие в Германия остава стабилно

Потребителското доверие се задържа на нивото от предишния месец през май, а цените на вносните стоки отчетоха най-силния си годишен спад за последните 22 години през март

11:02 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие в Германия остава стабилно

Потребителското доверие в Германия се задържа на нивото от предишния месец, след като поевтиняването на стоките и нарастването на пенсиите увеличиха покупателната способност на немските домакинства. Цените на вносните стоки отчетоха най-силния си годишен спад за последните 22 години през март, а цените на износа продължиха да намаляват.

Индексът на потребителското доверие в Германия, измерван от института GFK, се задържа стабилно на нивото от 2,5 пункта за трети пореден месец през май. Изследването на института GFK се провежда всеки месец сред 2 хил. немски домакинства, като промяна на индикатора в рамките на 1 базисен пункт отговаря на годишна промяна в потребителските разходи на домакинствата от 0,1 процента.

Пазарните анализатори очакваха понижение на индекса до 2,3 пункта. Стойността за април бе ревизирана нагоре до 2,5 пункта, спрямо първоначално обявените 2,4 пункта.

Индексите, които оценяват очакванията на немските домакинства за икономическата обстановка и доходите през следващите 6 месеца, се повишиха. Миналата седмица стана ясно, че бизнес доверието в немската икономика се възвръща, благодарение на надеждите, че Европейската централна банка ще понижи основната лихва по време на срещата на 7 май.

Отделни данни на Федералния статистически офис показаха, че цените на вносните стоки са се понижили с рекордните за последните 22 години 7,1% на годишна база. Основната причина за понижението отново се крие в поевтиняването на горивата.

В сравнение с февруари цените на вноса са се понижили с 0,4%, което представлява петото поредно месечно понижение. Дефлацията се оказа по-силна от предварителните прогнози на икономисти, които очакваха годишен спад на цените от 6,7% и месечно понижение от 0,1%.

Индексът на вносните цени, който изключва влиянието на промените в цените на суровия петрол и минералните енергийни източници, се е повишил с 1,8 процента в рамките на последните 12 месеца.

Дефлацията при вносните стоки също продължи да се увеличава. Индексът на цените на износа се понижи с 0,4% на месечна и 1,7% на годишна база през март.

След по-добрите от очакванията данни за потребителското доверие в Германия, еврото поскъпна и успя да компенсира част от загубата, натрупана срещу щатската валута от началото на деня. Към 10:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3149 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още