IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващо силен ръст в разходите на френските домакинства през март

Най-много се увеличават покупките на дрехи и автомобили

10:24 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващо силен ръст в разходите на френските домакинства през март

Потребителските разходи на френските домакинства се увеличиха изненадващо с 1,1% на месечна база през март, благодарение на правителствените стимули за насърчаване на потреблението. Данните на Националния институт за статистически и икономически изследвания се оказаха пет пъти по-добри от пазарните очаквания за месечно увеличение от 0,2 на сто.

Същевременно годишният темп на нарастване на потребителските разходи възлезе на 0,6 на сто. Данните са коригирани с броя на работните дни и сезонните колебания. През февруари показателят се понижи с 1,8% на месечна и 1,9% на годишна база.

За първите три месеца на годината потребителските разходи са се увеличили с 0,4 на сто, в сравнение с последното тримесечие на миналата година, когато се понижиха с 0,6 на сто.

Най-силно се увеличават покупките на текстилни и кожени изделия – с 3,5% на месечна база. Нарастват и разходите за стоки с дълготрайна употреба, като само покупките на автомобили са с близо 3% повече в сравнение с предишния месец.

Половин час след обявяването на добрите данни за потребителските разходи във Франция, която е втората по големина икономика в еврозоната, еврото успя да поскъпне с повече от 0,15% спрямо щатската валута. Към 10:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3192 долара.

Вчера европейската валута поскъпна с 0,8% спрямо щатския долар благодарение на свиването на дефицита по текущата сметка на еврозоната, и забавянето на спада на активността в производствения сектор и сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още