IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Надежда за по-добро второ тримесечие за европейската икономика

Спадът в сектора на производството и услугите в еврозоната се забавя

12:40 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Надежда за по-добро второ тримесечие за европейската икономика

Бизнес активността в производствения сектор и сектора на услугите на еврозоната се понижи и през април, показват данните на изследователския институт Markit/CDAF. Добрата новина е, че се отчита най-слабият темп на понижение за последните шест месеца, което дава надежда, че второто тримесечие на годината ще бъде по-добро за европейската икономика.

Комбинираният индекс на бизнес активността в производствения сектор и сектора на услугите се увеличава с рекордните 2,2 пункта до 40,5 пункта през април.

Съставният индекс се изчислява на базата на проучване, което обхваща около 5 хил. компании от еврозоната, които оперират в двата сектора и генерират около 74 процента от продукта в тях.

Пазарните очаквания бяха за по-слабо увеличение на показателя до 38,9 пункта, спрямо мартенската стойност от 38,3 пункта. Докато стойността на индекса остава под прага от 50 пункта не може да се очаква възстановяване на двата сектора.

Индексът, който измерва равнището на бизнес активността в сектора на услугите, се увеличи до 43,1 пункта, в сравнение с 40,9 пункта за март. Показателят се изчислява на базата на проучване сред 2 000 компании в Германия, Франция, Ирландия, Италия и Испания, които създават около 83 процента от продукта в сектора на услугите.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор също се увеличи силно и достигна 36,7 пункта, спрямо стойност от 33,9 пункта за предишния месец.

Окончателните данни на изследователския институт Markit се оказаха по-добри от предварителните прогнози на пазарните анализатори и помогнаха на еврото да поскъпне с 0,44% спрямо щатския долар по време на днешната търговия. Към 12:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3058 долара на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още