IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ очаква инфлацията да падне под 2% през тази година

Ръководството на централната банка вижда окуражителни знаци за ефективността на политиката за изкупуване на държавни ценни книжа с новонапечатани пари

14:51 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ очаква инфлацията да падне под 2% през тази година

Ръководството на Английската централна банка (АЦБ) смята, че инфлацията ще се понижи под таргет-нивото от 2% още през втората половина на тази година. През февруари годишният ръст на потребителските цени във Великобритания възлезе на 2,9 процента. Централната банка прогнозира, че годишната инфлация ще достигне най-ниското си ниво от 0,3 на сто през 2011 г. 

В днешния доклад на комитета за парична политика се казва още, че британската икономика най-вероятно ще повтори свиването от последното тримесечие на 2008 г., когато брутният вътрешен продукт намаля с 1,6% на годишна база. През тази седмица излезе и прогнозата на Конфедерацията на британските производители, която предвижда понижение на брутния вътрешен продукт с 3,9 на сто за цялата година.

Деветимата членове на Управителния съвет на Английската централна банка са решили единодушно да продължат да прилагат сегашната експанзивна парична политика, която предвижда изкупуване на държавни ценни книжа с новонапечатани пари. Институцията разхлаби максимално паричната си политика през последната половин година, след като британската икономика навлезе в най-тежката си рецесия от края на Втората световна война.

През март ръководството на банката взе решение да похарчи 75 млрд. британски лири за изкупуването на правителствени и корпоративни облигации през следващите три месеца. Един месец след началото на програмата, централната банка вижда „окуражителни знаци“ за успеха на предприетите мерки.

По време на срещата на 8 април ръководството на банката запази основната лихва непроменена при рекордно ниското ниво от 0,5 на сто.

Днес финансовия министър на страната Алистър Дарлинг ще разкрие подробности относно правителствения бюджет през новата фискална година. Британското правителството е задлъжняло с рекордните 19,1 млрд. паунда в рамките на март.

По този начин правителственият дълг за финансовата година приключила в края на март достига 90 млрд. паунда. Икономисти интервюирани от Bloomberg смятат, че дефицитът в правителствения бюджет може да се увеличи до 160 млрд. паунда през новата фискална година, което е близо 11% от брутния вътрешен продукт на страната.

През последната една година британската лира се е обезценила с близо 27% спрямо щатската валута и с 9,7% спрямо еврото. По време на днешната търговия на международните валутни пазари, британската лира губи 0,33% спрямо щатския долар поради данните за голямата безработица и рекордната задлъжнялост на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още