IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвена редукция в Индия, ревизират надолу прогнозата за растеж

Основният лихвен процент бе намален до 4,75 на сто след прогноза, че икономиката ще нарасне по-малко от очакваното

10:07 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвена редукция в Индия, ревизират надолу прогнозата за растеж

Централната банка на Индия взе решение да намали лихвения процент в страната като мярка за подкрепа на икономиката, която забавя значително своя ход заради глобалната икономическа криза.

Лихвеният процент по репо сделките, с които централната банка на Индия инжектира средства във финансовата система и се приемат за основна лихва, бе редуциран с четвърт пункт до 4,75 на сто днес, пише ВВС.

Този ход идва, след като банката коригира надолу прогнозата си за икономическия ръст на Индия. Актуалната прогноза за фискалната година, която свършва на 31 март, е за ръст от 6 на сто, след като предишните очаквания бяха за растеж от 6,5 на сто.

“Всякакво засилване на растежа е слабо вероятно с оглед очакваното свиване на глобалното търсене през 2009 година и в частност с оглед на забавянето на търговията“, завяват в мотивите си ръководителите на централната банка.

Днешната редукция на лихвата е шеста от октомври досега, а анализаторите очакваха банката да бъде по-агресивна в своите действия и да прибегне до по-мащабно понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още