IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващо голямо понижение на основната лихва в Мексико

Основният лихвен процент в страната беше намален със 75 базисни пункта до ниво от 6%

18:55 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващо голямо понижение на основната лихва в Мексико

Централната банка на Мексико понижи изненадващо основния лихвен процент в страната със 75 базисни пункта до ниво от 6%, посочвайки като аргумент значителното забавяне на икономиката.

„Различни икономически индикатори сочат за силно свиване на икономиката и заетостта през последните две тримесечия, което ще се отрази в значително по-голям годишен спад на брутния вътрешен продукт за 2009 г. спрямо прогнозите на Централната банка на Мексико”, се казва в изявление на финансовата институция, цитирано от Wall Street Journal.

Според банката икономиката на страната е засегната от съчетанието от силно пониженото търсене (на стоки) от страна на САЩ, както и на свиване на търговията в глобален мащаб.

Очакванията на пазара бяха централната банка да понижи лихвените нива с 50 базисни пункта според средната прогноза на 22-ма икономисти, запитани от Dow Jones Newswire.

Това е поредно изненадващо силно намаление на лихвата в страната, след като през миналия месец тя беше вече понижена със 75 базисни пункта, а от януари насам спадът достига 225 базисни пункта.

От централната банка заявяват, че може да преразгледат прогнозите си за БВП и инфлацията за следващите две години, след като по-късно този месец станат ясни данните за движението на потребителските цени за изминалото тримесечие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още