IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Канада изненадващо се забави до 1,2 процента

Силното поевтиняване на горивата и на моторните превозни средства допринася за намаляването на потребителските цени

16:06 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Канада изненадващо се забави до 1,2 процента

Годишната инфлация в Канада изненадващо се забави до 1,2 процента през март в резултат на силното поевтиняване на горивата и на моторните превозни средства. Потребителските цени са се увеличили с 0,2 процента на месечна база, съгласно данните на канадската статистическа служба.

Годишният ръст на стоките в потребителската кошница се забави до 1,4 процента през февруари, а на месечна база – до 0,7 процента. Икономистите очакваха, че инфлацията през март ще се запази на нивото от февруари.

Бензинът поевтинява с 21 процента за последните 12 месеца, а разходите за покупка или лизинг на автомобил са със 7,3 процента под нивото отпреди година.

Като се изключи влиянието на цените на седемте най-волатилни елемента в потребителската кошница, инфлацията се ускорява до 2 процента на годишна база. В рамките на месеца основният индекс на потребителските цени се е увеличил с 0,3 на сто. Пазарните очаквания бяха за годишно увеличение на показателя от 1,9 процента.

След новината канадската валута загуби повече от 0,3 процента спрямо щатския долар. Към 15:50 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,2097 канадски долара.

През март Канадската централна банка понижи основната лихва до рекордно ниските 0,5 процента, за да насърчи потреблението и кредитирането в страната. Това засили очакванията, че ръководството може да прибегне и до нетрадиционни мерки за разхлабване на паричната политика. Следващата среща на централната банка е на 21 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още