IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турция намали основната лихва до рекордно ниско ниво

Шестото поредно понижение на лихвата идва след отчетения спад на промишленото производство и ръст на безработицата

21:37 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Турция намали основната лихва до рекордно ниско ниво

Турската централна банка намали основния лихвен процент в страната с 0,75 процентни пункта, като това е шесто поредно понижение и идва след отчетения спад на промишленото производство и ръст на безработицата, съобщи Bloomberg.

Така основната лихва достигна рекордно ниското ниво от 9,75 на сто. Очакваното понижение на лихвата беше с половин процентен пункт.

Централната банка се опитва да намали ефекта от световната рецесия, тъй като икономиката на Турция се сви с 6,2 на сто през четвъртото тримесечие на 2008 г. - първи спад от седем години.

Според анализатори неочаквано голямото понижение на лихвата сигнализира за поне още една редукция, която вероятно ще бъде по-умерена.

Безработицата нарасна до 15,5 на сто през януари, а броят на безработните скочи до 3,7 млн. спрямо 2,6 млн. година по-рано. Страната обсъжда споразумение за заем от Международния валутен фонд.

От централната банка смятат, че могат да насърчат растежа и да създадат работни места, без да предизвикат усилване на инфлацията. Въпреки това обаче данните показват, че инфлацията е достигнала 7,9 на сто през март спрямо 7,7 на сто през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още