IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов рекорден брой на трайно безработните лица в САЩ

Молбите за помощи при безработица намаляха с 53 хил. до 610 хил., но броят на лицата, които получават трайно помощи за безработица, се увеличи до 6,02 млн. души

16:23 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов рекорден брой на трайно безработните лица в САЩ

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляха с 53 хил. до 610 хил. в рамките на седмицата, приключила на 11 април. Същевременно броят на лицата, които получават трайно помощи за безработица, достигна най-високата си стойност за последните 26 години. Над 6 млн. американци са трайно безработни, което показва, че компаниите все още не са склонни да започнат да наемат служители.

Броят на новите молби за безработица се задържа на ниво над 600 хил за четвърта поредна седмица, съгласно съобразените със сезонните колебания данни на Министерството на труда в САЩ. Пазарните очаквания бяха за повишение на молбите за помощи с 3 хил. до 657 хил.

Съкращенията на работна ръка е един от основните начини, по който американските компании минимизират своите разходи в условията на икономическата криза. Това доведе до увеличаване на безработицата до 8,5 процента през март, което също е най-високото равнище за последните близо 26 години.

Четириседмичната средна стойност на молбите за помощи, която е по-надежден показател за тенденциите в пазара на работна сила, защото коригира случайните колебания, се понижи с над 8 хил. до 651 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още