IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство и инфлацията в еврозоната с рекорден спад

С над 18% пада индустриалното производство за февруари на годишна база

13:19 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство и инфлацията в еврозоната с рекорден спад

Индустриалното производство в еврозоната се понижи с рекордните 18,4 процента на годишна база през февруари, а годишната инфлация удари историческо дъно от 0,8 процента през март.

Производството на индустриалните компании в 16-те страни от еврозоната се понижи с 2,3 на сто спрямо януари, което се явява шести пореден месечен спад. Годишното понижение на показателя е най-високо от началото на измерването му през 1990 г.

Все пак данните се оказаха по-добри от пазарните прогнози за месечен спад от 2,5 на сто и годишен спад от 18 процента. През януари индустриалното производство се понижи с 2,4% за месеца и с 16% за годината.

Понижението на показателя се дължи на силното поскъпване на еврото, затягането на кредитните условия и свиването на потребителското търсене през последните месеци. Сред всички компоненти на индустриалното производство най-силно намалява производството на капиталови стоки с почти 25% на годишна база.

Днес Евростат публикува и данните за потребителските цени в еврозоната. Инфлацията се е забавила до 0,4 на сто през март, а годишният ръст на цените възлиза на едва 0,6 процента. Това е най-ниската годишна инфлация от началото на измерването на показателя през 1996 г. и улеснява дилемата на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно нивото на основния лихвен процент. Целта на ръководството на ЕЦБ е да поддържа цените стабилни, а падането на инфлацията много под тавана от 2% създава опасност от дефлация. Това може да наклони везните в полза на нова лихвена редукция по време на предстоящата на 7 май среща на Управителния съвет на банката.

Намаляването на потребителските цени се дължи в най-голяма степен на енергийните ресурси, които поевтиняват с 1,2% на месечна и 8,1% на годишна база. Цените на хранителните, алкохолните и тютюневите продукти са се понижили с 0,1% за месеца, но на годишна база са се увеличили с близо 2%.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на цените на хранителните продукти, алкохолните напитки, тютюневите изделия и енергийните ресурси, забави темпа на своя растеж до 0,6% на месечна база и 1,5 процента в рамките на последните 12 месеца. През предишния месец показателят се повиши с 1,7% на годишна база, като анализаторите очакваха темпа на растеж на цените да се забави до 1,4 процента през март.

Лошите данни за производството и инфлацията доведоха до поевтиняване на единната европейска валута с 0,12 процента до 1,3151 долара за евро един час след публикуване на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още