IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преврат и девалвация на валутата на Фиджи с 20%

Политическата нестабилност и борбата с тежката криза е довела до решението за обезценка на валутата на островната държава

10:15 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преврат и девалвация на валутата на Фиджи с 20%

Девалвацията на валути достигна и до островите в Тихия океан, след като властите във Фиджи решиха да обезценят местния долар с 20 на сто. Причината е борбата с икономическата криза и политическата нестабилност в страната, съобщава АР.

Обезценяването на валутата е било обявено от ръководителя на централната банка Сада Реди съвсем скоро след поемането на властта от военните в страната. То идва едва ден, след като бе сменен бившият шеф на институцията и въвеждането на валутен контрол с цел спиране на износа на капитал от страната.

Ръководителят на армията на Фиджи Вореге Баинимарма е назначен за министър-председател, съобщава Radio New Zealand, като той е обявил готовност да проведе значителни реформи в страната.

Новият премиер е застъпник на въвеждането на извънредни регулации, които включват задължение за местните медии да публикуват само позитивни новини.

Вчера външният министър на Нова Зеландия Мъри МакКъли заяви, че икономиката на Фиджи е била в тежко положение и преди преврата от миналата седмица и че сега ситуацията ще се влоши. Според него военната хунта не разбирала ролята на централната банка и това ще усложни ситуацията.

Последната вълна от напрежение във Фиджи беше предизвикана от решение на Апелативния съд в страната от миналия четвъртък, според което режимът на Баинимарма, чието начало беше дадено през 2006 година, е нелигитимен съобразно конституцията от 1997 година.

В отговор на това решение президентът на страната е уволнил съдиите, отменил е конституцията и е преназначил Баинимарма за премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още