IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен спад на бизнес запасите в САЩ през февруари

Стойността на непродадените стоки в складовете на производителите и търговците на едро и дребно се понижи с 1,3 процента

17:50 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силен спад на бизнес запасите в САЩ през февруари

Бизнес запасите на американските производители и търговците на едро и дребно се понижиха с 1,3 процента през февруари. Месечното изменение на стойността на непродадените стоки почти съвпадна с пазарните очаквания за понижение от 1,2 на сто.

По този начин стойността на стоковите запаси се понижи до 1,42 трлн. долара, съгласно данните на Министерството на търговията. В рамките на последните 12 месеца съвкупните запаси на производителите и търговците са се понижили с общо 3,5 процента.

По-ниската стойност на показателя се обуславя в най-голяма степен от намаляването на запасите на веригите за продажби на едро – с 1,5% на месечна и 1,7% на годишна база. Те са следвани от свиване на стоковите запаси на веригите за търговия на дребно, които намаляват с 1,2% за месеца, но на годишна база се понижават с 6,6 процента.

Същевременно продажбите на търговците и производителите се увеличават с 0,2 процента за месеца до 995 млрд. долара, но остават с 13 процента под нивата от февруари 2008 г.

Понижаването на бизнес запасите в комбинация с по-големите продажби има положителен ефект върху щатската валута и загатва за увеличаване на оборота на веригите за търговия на едро и дребно, което води след себе си повече поръчки за производителите. През януари бизнес запасите се понижиха с 1,3 процента на месечна база, а продажбите намаляха с 1,2 процента.

Щатският долар успя да навакса част от загубите, които отчете след лошите данни за продажбите на дребно и производствената инфлация. Към 17:40 ч. местно време едно евро се разменя срещу 1,3252 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още