IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в САЩ намаляват, изненадваща производствена дефлация

Продажбите на дребно се понижиха с 1,1%, а цените на ниво производител отчетоха 1,2% месечен спад

16:21 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в САЩ намаляват, изненадваща производствена дефлация

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се понижиха, докато цените на ниво производител отчетоха силен месечен спад през март, което затвърждава нанасяните от рецесията последствия върху американската икономика.

Продажбите на дребно в САЩ се понижиха с 1,1% през март и по този начин възходящото движение на показателя за предишните два месеца прекъсна. Анализаторите прогнозираха търговията на дребно да се увеличи с 0,3% на месечна база.

Търговията на дребно отчете 0,3 процента месечен ръст през февруари и 1,8 процента през януари. Стойностите за предишните два месеца изненадващо бяха ревизирани нагоре.

В рамките на месеца намалява търговията с почти всички категории стоки и услуги, с изключение на стоките от първа необходимост, каквито са хранителните продукти и лекарствата. Най-силно се свиват продажбите на стоки за дълготрайна употреба.

Коригираната със сезонните колебания и броя на работните дни стойност на продажбите на дребно възлиза на 344,4 млрд. долара, съгласно данните на Министерството на търговията. Това означава, че за последните 12 месеца продажбите на дребно са се понижили с 9,4%.

Същевременно продажбите на дребно без търговията с автомобили регистрират спад от 0,9% на месечна база и 6% спрямо същия месец на 2008 г. Стойността на продажбите на дребно без автомобили се е понижила до 288 млрд. долара.

Отделни данни на Министерството на труда показаха, че цените на ниво производител са се понижили с 1,2 процента на месечна база през март. Това изненада неприятно пазарите, които очакваха цените да се запазят стабилни, след като през февруари инфлацията на ниво производител се забави до 0,1%. В рамките на последните 12 месеца производствената дефлация възлиза на 3,5 процента.

Изненадващите данни за свиването на продажбите на дребно и производствената дефлация оказаха натиск върху щатската валута. Към 16:15 ч. българско време двойката EUR/USD се търгува при нива от 1,3252 спрямо 1,3284 долара за 1 евро един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още