IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващ ръст на продажбите на дребно в Нова Зеландия

Продажбите на супермаркетите допринасят за една пета от месечното повишение

11:08 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващ ръст на продажбите на дребно в Нова Зеландия

Търговията на дребно в Нова Зеландия се увеличи за първи път за последните пет месеца през февруари. Силните продажби на супермаркетите, на мебели и горива компенсират силния месечен спад в продажбите на моторни превозни средства.

В рамките на месеца продажбите на дребно са се повишили с 0,2 процента, или 10 млн. долара, съгласно данните на статистическото бюро на Нова Зеландия. Това изненада пазарите, които очакваха месечно понижение от 0,5 процента, след като търговията на дребно се сви с 1,2 процента през януари. Продажбите на супермаркетите допринасят за една пета от месечното повишение.

Добрите данни загатват, че понижението на основния лихвен процент в страната до рекордно ниското ниво от 3 процента допринася за увеличението на търговията на дребно и продажбите на жилища. В началото на този месец правителството намали данъка върху доходите и много икономисти очакват, че централната банка на страната ще пристъпи към нова лихвена редукция на 30 април.

Основният индекс на продажбите на дребно, който изключва търговията с моторни превозни средства и свързаните с тях помощни индустрии, се понижи с 0,1 процент, или 5 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още