IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Извънредното положение в Тайланд поставя кредитния рейтинг под въпрос

Валутата на страната поевтинява заради политическата криза в страната и неспособността на правителството да овладее положението

15:42 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Извънредното положение в Тайланд поставя кредитния рейтинг под въпрос

Тайландската валута отбелязва най-големия си дневен спад за последните десет месеца, а водещите рейтингови агенции заплашват с редукция на рейтинга на страната заради политическата криза, която се разрази през уикенда.

В момента в Тайланд е обявено извънредно положение, след като протестите срещу премиера Абхисит Веджаджива ескалираха. От началото на бунтовете са ранени над 70 души, а армията използва голяма част от своя арсенал, за да се разправи с протестиращите.

Политическата нестабилност доведе до рязко отстъпление на местната валута с 0,8 на сто днес, което не се е случвало от средата на миналата година. Изострянето на кризата води и до съмнения относно способността на Тайланд да запази кредитния си рейтинг. Така батът вече се е обезценил с близо 3 на сто за 2009 година.

„Съществува истинска необходимост правителството да се фокусира върху проблемите на икономическия дневен ред“, смята Томас Бърн, вицепрезидент на Moody's в Сингапур. „Ако събитията продължат да се развиват така, то по всяка вероятност ще предприемем действия в посока понижаване на рейтинга“, посочва специалистът, цитиран от Bloomberg.

Другата водеща рейтингова агенция – S&P, сложи перспективата пред рейтинга на страната в графата „негативна“ още през декември, когато протестиращи превзеха летището в Банкок, припомня информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още