IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В ЕЦБ се разделиха относно бъдещата посока на политиката

Според члена на управителния съвет на институцията Евалд Новотни въпросите за редукция на лихвата под 1% и изкупуване на корпоративен дълг са отворени за дискусии

15:30 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
В ЕЦБ се разделиха относно бъдещата посока на политиката

През следващите месеци можем да станем свидетели на ново понижение на лихвения процент в еврозоната, като той може и да падне под 1%. Това става ясно от изказване на члена на управителния съвет на институцията Евалд Новотни, според когото въпросът „все още е отворен за дискусии".

„Личното ми мнение е, че лихвеният процент не би трябвало да пада под 1%, но това е въпрос, отворен за дискусии“, заявява председателят на централната банка на Австрия, цитиран от Bloomberg.

Относно изкупуването на корпоративни облигации и други ценни книжа Новотни смята, че това е „ефективна мярка“, но тя едва ли ще бъде приложена в близкото бъдеще. Причината за това е, че е необходимо достатъчно време за разработването на подобни мерки.

Коментарите на специалиста дават повод да се смята, че членовете на управителния орган на ЕЦБ са разделени относно най-подходящите мерки за продължаване на борбата с кризата. Позицията на Новотни се различава значително от вижданията на друг член на управителния съвет, германеца Аксел Вебер, който твърдо се противопоставя на изкупуването на корпоративен дълг и понижаването на лихвата.

В същото време миналата седмица гръцкият член на управителния съвет на ЕЦБ – Георге Провопулос, даде да се разбере, че и двете опции стоят като вариант за бъдещи действия, предава Bloomberg.

Заради коментарите на Новотни еврото изгуби около половин цент днес до 1,3268 EUR/USD.

По-рано този месец ЕЦБ смъкна лихвата с четвърт пункт, изненадвайки пазарите, които очакваха редукция с половин пункт до 1,0 на сто. Освен това като мярка за увеличаване на ликвидността беше посочено изкупуването на правителствени облигации, но не и на корпоративен дълг.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още