IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство в Германия се сви за шести пореден месец

Индексът на индустриалното производство намаля с 2,9% на месечна и 20,6% на годишна база през февруари

14:44 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство в Германия се сви за шести пореден месец

Индустриалното производство в Германия се понижи за шести пореден месец през февруари и по този начин затвърди тежкия ефект, който икономическата криза нанася върху немската икономика.

Индексът на индустриалното производство намаля с 2,9% на месечна база през февруари. Понижението за предходния месец бе коригирано нагоре до 6,1%, което е най-силният месечен спад от 1991 г. досега. Свиването на производството на капиталови стоки с 4,5% на месечна база допринася в най-голяма степен за намаляването на показателя.

На годишна база индустриалното производство в най-голямата европейска икономика ускори темпа на своя спад до 20,6% спрямо годишно понижение от 17,9% през януари.

Свиването на индустриалното производство допълва поредицата от мрачни данни за немската икономика от последните седмици. Фабричните поръчки отчетоха шести пореден месечен спад през февруари и намаляха с внушителните 38% на годишна база. Износът, който е основен двигател на немската икономика, намаля за пети пореден месец с 23%, а продажбите на дребно се понижиха с 8,3% на годишна база. Успоредно с това равнището на безработица достигна 8,1% от работната сила през февруари.

След новината еврото отстъпи с повече от 0,7% или един цент срещу щатската валута. Към 15:00 ч. местно време едно евро се равнява на 1,3236 долара.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие икономиката на Германия ще се свие с 5,3 през тази година преди да започне да се възстановява постепенно през 2010 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 09.04.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още