IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Швейцария и Австралия расте през март

Броят на безработните лица в Швейцария достигна 3,3% от работната сила, а в Австралия се повиши до 5,7%

10:33 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Швейцария и Австралия расте през март

Ситуацията на пазара на труда в Швейцария и Австралия продължи да се влошава през март. Безработицата в Швейцария се увеличи за пети пореден месец до най-високото си ниво за последните две години и половина, след като много компании започнаха да съкращават служители поради свиването на износа и потреблението на местни стоки и услуги. 

Същевременно броят на безработните лица в Австралия се увеличи по-силно от прогнозите през март, което подхрани допълнително очакванията, че централната банка ще трябва да продължи с лихвените редукции.

Съобразеното със сезонните колебания равнище на безработица в Швейцария достигна 3,3% от работната сила през март, съгласно данните, публикувани от Държавния секретариат по икономическите въпроси. Преди един месец безработицата е била 3,1%, а преди една година – 2,5%. Данните бяха в унисон с пазарните очаквания. Броят на регистрираните безработни лица, които търсят работа, се е повишил с 3,1% до близо 192 хил. души в рамките на месеца.

Със задълбочаването на финансовата криза все повече банки в Швейцария са принудени да се приспособяват към новата икономическа реалност и прибягват до съкращения на служители. Производителите на машини и химикали, които са основен компонент в износа на страната, също освобождават персонал, притиснати от намаляването на потреблението в световен мащаб.

Само за изминалия месец броят на фалиралите компании се е увеличил с 44%, което загатва, че състоянието на пазара на труда може да се влоши допълнително. Правителството на страната очаква, че икономиката ще се свие с 2,2% през тази година, която може да се превърне в най-лошата за икономиката година за последните три десетилетия.

Още по-високо е равнището на безработицата в Австралия – 5,7% през март. Данните се оказаха по-лоши от очакванията за увеличение на броя на безработните до 5,4 процента от работната сила. Равнището на безработица е 1,5 пъти по-високо от рекордно ниското ниво за последните 30 години, отчетено преди една година.

През февруари безработицата е била 5,2%, а през януари 4,8%, съгласно данните на Австралийското статистическо бюро. Близо 35 хил. души са загубили своята работа през март, което надхвърли очакванията за увеличаване на броя на безработните с 25 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още