IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден месечен спад на запасите на търговците на едро в САЩ

Складовите запаси на търговците на едро се понижиха за шести пореден месец, докато търговията на едро отчете първото си повишение за последните 9 месеца през февруари

18:30 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден месечен спад на запасите на търговците на едро в САЩ

Складовите запаси на търговците на едро в САЩ се понижиха за шести пореден месец през февруари, а търговията на едро отчете своя пръв месечен ръст от юни 2008 г. досега.

Месечният спад възлезе на рекордните 1,5% и надхвърли два пъти пазарните очаквания за спад от 0,7 на сто. За последните 12 месеца складовите запаси са намалели с 1,7%. Най-силно се понижават натрупванията при стоките за дълготрайна употреба, каквито са мебелите и металите. През януари запасите се понижиха с 0,9% на месечна база.

Същевременно продажбите на едро отчетоха първото си месечно повишение за последните 9 месец в размер на 0,6 процента. През януари оборота от търговията на едро намаля силно с 2,4% на месечна база. Продажбите на търговците на едро са с 14,3% под нивото от февруари 2008 г., съгласно данните на статистическото бюро в САЩ.

Най-силно се увеличава потреблението на стоки за дълготрайна употреба – с 2% на месечна база, както и на моторни превозни средства и резервни части – с 3,7%. Продажбите на минерали, химикали и стоки с нетрайна употреба отчитат спад.

Търговците на едро са свързващото звено между производителите и търговците на дребно, като повишението на техните продажби намира израз в по-големите продажби на веригите на дребно.

Към 18:30 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се търгува при нива от 1,3257 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още