IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват основната лихва във Великобритания да се запази при 0,5%

Банките очакват заемният ресурс да стане по-достъпен през второто тримесечие на годината

07:59 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват основната лихва във Великобритания да се запази при 0,5%

Ръководството на Английската централна банка най-вероятно ще се въздържи от поредната лихвена редукция по време на днешната си среща. Икономистите очакват, че управителният съвет на банката ще оцени ефекта от радикалния план за намаляване на лихвата до 0,5% в комбинация с инжектирането на 75 млрд. британски лири в икономиката.

През октомври миналата година Английската централна банка започна да понижава основния лихвен процент, за да се бори със задълбочаването на икономическата криза. За последните шест месеца ОЛП намаля от 5,25% до 0,5%. След като възможностите на основната лихва като инструмент на паричната политика бяха почти изчерпани, АЦБ прибегна и до количествено улесняване. То ще се осъществи чрез изкупуването на държавни и корпоративни облигации за общо 75 млрд. паунда през март, април и май.

Налице са някои признаци, че цената и достъпността на кредитния ресурс се подобряват благодарение на количественото улесняване. Въпреки това все още е прекалено рано да се правят генерални изводи за ефективността на мерките, предприети през последния месец. В края на март гуверньорът на Английската централна банка Мервин Кинг заяви, че банката е готова да увеличи или съкрати стойността на изкупуваните корпоративни книжа, в случай че това се наложи.

Проучването на Английската централна банка за кредитните условия през първото тримесечие на годината показа, че банките очакват заемният ресурс да стане по-достъпен през второто тримесечие на годината, след като през първите три месеца се наблюдава засилване на бизнес кредитирането. Новината бе в унисон с данните на Британската асоциация на банкерите, които показаха, че броят на одобрените ипотечни заеми се е повишил до най-високата си стойност за последните девет месеца през февруари. Съвременно активността в производствения сектор се възстанови частично, но успоредно с това инфлацията се повиши до 3,2% за февруари.

През последното тримесечие на 2008 г. брутният вътрешен продукт на страната се сви с 1,6 процента, което представлява най-резкият тримесечен спад за последните 28 години. По този начин икономиката официално навлезе в рецесия след понижението на БВП с 0,7 на сто за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още